فتنه مثل یک مه غلیظ، فضا را نامشخص میکند؛ چراغ مهشکن لازم است که همان بصیرت است... مقام معظم رهبری . . .
فتنه مثل یک مه غلیظ، فضا را نامشخص میکند؛ چراغ مهشکن لازم است که همان بصیرت است... مقام معظم رهبری . .
در قرآن کریم، کلمه اربعین در چهار جا بهکار رفته است: آیه 51 سوره بقره؛ آیه 142 سوره اعراف؛ آیه 26 سوره مائده و آیه 15 سوره احقاف.
در سوره بقره و سوره اعراف، مدت میقات حضرت موسی با خداوند و گرفتن الواح مقدس، چهل روز معرفی شده است. در سوره مائده نیز آمده است که بنی اسرائیل پس از نافرمانی از حضرت موسی، چهل سال در بیابان سرگردان شدند. همچنین خداوند در سوره احقاف، چهل سالگی را دوران کمال عقل میداند. شاید سرّ این مطلب که بعثت بسیاری از پیامبران در چهل سالگی بوده است، همین باشد.
در روایات معصومین علیهمالسلام نیز عدد چهل بسیار مورد توجه بوده است. برای مثال، پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله فرموده است: «هر کس از امت من، چهل حدیث از سنت نگهداری کند، روز قیامت من از او شفاعت خواهم کرد».1 همچنین امام صادق علیهالسلامفرمود:
کسی که از چهل سالگی بگذرد و توبه نکند، شیطان به صورت او دست میکشد و میگوید: پدر و مادرم فدای صورتی که رستگار نمیشود».2 نیز فرمود: «چون مؤمن بمیرد و چهل تن از مؤمنان بر جنازه او حاضر شوند و بگویند بار الها! ما از او جز نیکی نمیدانیم و تو به او از ما داناتری، خدای تبارک و تعالی میفرماید: من گواهی شما را پذیرفتم و از آنچه من از او میدانم و شما نمیدانید، گذشتم».3
در اعتقاد مسلمانان نیز اربعین به صورت سنت در آمده است. تشکیل مجلس یادبود برای گذشتگان در ایام خاصی پس از درگذشت آنها، یکی از آداب مسلمانان است. البته این سنت نیکو، اختصاص به مسلمانان ندارد، بلکه در میان دیگر ادیان از جمله مسیحیت هم از اهمیت ویژهای برخوردار است. مسیحیان در روز چهلم درگذشت متوفی، در کلیسا جمع میشوند و نماز مخصوصی برای او میخوانند که به «نماز میت» معروف است.4
اربعین در سیره بزرگان نیز جایگاه ویژهای داشته است. علما و بزرگان ما برای رسیدن به قرب الهی با تحمل ریاضتهای شرعی، روح و جان خود را تزکیه میکردند و به این وسیله ملکات پسندیده را در روح خود پرورش میدادند که به این روش، «چلهنشینی» گفته میشود.
در تاریخ انقلاب اسلامی نیز سنت احیای اربعین، تأثیر مهمی در گسترش شور انقلابی در شهرها داشت. در چهلم شهدای حادثه قم (19/10/1356)، مردم مسلمان تبریز قیام کردند و شهید دادند. در چهلم شهدای تبریز، شهرهای دیگر، مجلس یادبود گرفتند و تظاهرات کردند و همینگونه اربعینها به هم وصل شد و سراسر ایران به نهضت پیوست تا آنکه انقلاب اسلامی در 22 بهمن سال 1357 به پیروزی رسید. اربعین، تداوم عاشورا بود و ذکر رسالت بازماندگان پس از خون و شهادت.________________________________________1. محمدبن على بابویه قمى، خصال، تهران، انتشارات علمیه اسلامیه، باب اربعین، ح 16.
2. محمود شکرى آلوسى بغدادى، تفسیر روح المعانى، بیروت، ج 26، ص 17.
3. همان.
4. میقات نور ویژه اربعین، قم، مرکز پژوهشهاى اسلامى صدا و سیما، اردىبهشت 1380، کد 375، ص9.
نظرات کاربران ()