پوشش بهتر2
قسمت دوم مقاله
ب ) ناگفته هاى بایسته
1. نقاشى خدا
زن از بزرگ ترین نقاشى هاى خداست . در سراسر وجود او قدرت نمایى آفریدگار پیداست .
وجود او چون کاخى با هزاران نقاشى حیرت آور است که برخى نمایان است و بیش از آن ، غیر نمایان . بینندگان وى چون مجذوب و مدهوش ظواهر او شوند، از بیشتر، مواهب نهفته او غافل مى مانند. از طرفى ، آنچه به جنبه پیداى او مربوط مى شود، در نگاه سطحى و براى ساده اندیشان ظاهربین ، چشمگیرتر از جنبه هاى ناپیدا و غیرمادى اوست . بر این اساس ، وقتى قرارداد اجتماعى ، بر ناپوشیدگى ، بى حجابى و کم حجابى استوار مى گردد و معیار ارزش و احترام و توجه به زن ، خصوصیات نمایان او یاد مى شود، آنچه حقیقت زن را تشکیل مى دهد، رفته رفته فراموش مى شود و نظام اجتماعى و سیاسى حاکم بر جامعه و چه بسا نظام خانواده ، از درک وجود چنین استعدادهاى غیرمادى براى زن عاجز مى ماند و آن را نمى پذیرد و هر گاه فرد یا فرهنگى خاص بخواهد همان استعدادهاى ظاهر زن را با طرح حجاب ، در پوشش قرار دهد و براى آن ضابطه و محدودیت تعیین کند، از سوى همگان - حتى زنان - طرحش مخالف آزادى زن یاد مى شود.
از همین رو، در جوامع غیرمعتقد به حجاب ، مفهوم مادرى ، رابطه فامیلى ، فرزند آورى و عشق به همسر و خانواده ، از مفاهیم برچیده و بى معناست . در چنین جامعه اى زن که نیمى از وجود خود را گمشده یا فراموش شده مى پندارد، چاره اى جز روى آورى به نیمه پیداى خود نمى بیند. پس تا مى تواند فقط بدان بخش از وجودش بها مى دهد که در جامعه ، هویت او را بر اساس آن مى شناسد. پس براى نیل به پذیرش اجتماعى و مصون ماندن از تحقیر، از معتقدات خود که گویاى جنبه هاى معنوى اوست فاصله مى گیرد.
2. پوشش زنان ، مهار مردان
آنچه از مجموع تحقیقات و مطالعات و نیز از مفاد آیات قرآن و روایات به دست مى آید، این است که پوشش زن پیش از آن که زن را در تنگنا و محدودیت قرار دهد، قدرت مرد را در سودجویى از زن محدود مى سازد.اگر چه زن بار حجاب بر دوش دارد، هیبت و قدرت آن بر دوش مرد بیشتر سنگینى مى کند.
بر خلاف تصور عامیانه که مى پندارند چون زن هوس انگیز و فتنه جوست باید پوشیده اش داشت ، به نظر مى رسد این سفارش تنها به سبب فتنه آفرینى او نیست ، بلکه چون مرد در برابر جاذبه هاى جنسى زن شکیبا نیست از زن خواسته شده است تا از نمودن اندام ناپوشیده خود به مردبپرهیزد. بنابراین ، محدودیت حجاب ، در واقع پیش گیرى از بهره جویى هاى بى رویه اى است که از سوى مردان دنبال مى شود، نه در تنگنا قرار دادن زن .
3. شهامت و هراس زن
به ادعاى برخى ، بانوان معتقد به پوشش از حضور در مجامع عمومى هراس ندارند و برعکس ، زنان بدون حجاب بدون ترس و اضطراب ، دوشادوش مردان به فعالیت مى پردازند. آیا به راستى ناپوشیدگى ، امنیت و شهامت بیشترى نصیب زن مى نماید؟
اگر بیمناکى از تماس با بیگانه را نشان شهامت و احساس امنیت بدانیم ، باید زنان بدکار را از شجاعان روزگار برشمرد! گفتگو و تماس بسیار زن با بیگانه ، رفته رفته شرم او را مى کاهد یا از بین مى برد. نمى توان گفت که از نظر اجتماعى ، خطرها و نابسامانى هاى اخلاقى از زنانى که گفتگو و تماس بیشترى با مردان بیگانه دارند، برطرف شده است ، بلکه آنها خطر را کمتر احساس مى کنند؛ هر چند به قوت خود باقى است .
افزون بر این ، شهامت در برقرارى روابط با مردان بیگانه ، فضیلت براى زن نیست . کم نبوده اند زنانى که در اثر همین ویژگى ، آسیب هاى جبران ناپذیر دیدند و دیگران را هم به تباهى فروانداختند.
از طرفى ، احساس ناخشنودى بانوان پاک از تماس با بیگانه ، برگرفته از احساس ناامنى و اضطراب نیست ، نتیجه تفکر عمیق در ضرورت این روابط و نشان هوشیارى براى حفظ خویشتن و دیگران است .
4. شرم ناپسند و حیاى پسندیده
به فرموده حضرت محمد علیه السلام ، حیا دو نوع است : یکى از پاکدامنى و عقل است و دیگرى از حماقت و ضعف ، حیاى پسندیده سبب مهار ارادى رفتار، به منظور حفظ حریم بین خود و دیگران است و شرم نوعى حالت هیجانى است که فرد به طور غیرارادى ، از انجام کار یا اظهار عقیده یا حضور در میان حمع ، خوددارى مى کند.
حجاب ، نشان حیا و عقل زن مسلمان است ، نه عاملى براى منزوى ساختن او از مردم و هراسناک ساختنش از مردان . پرهیز زنان از غیر ضرورى با مردان نباید سبب شود که آنها هنگام ضرورت نتواند از خقوق و حریم خود دفاع کنند و در برخورد با بیگانه ، دچار شتاب زدگى و ترس و تسلیم شوند.
5. دشوارى هاى حجاب
نمى توان انکار کرد که پوشیدن لباس بیشتر، دشوارتر از کم پوشیدن است ، ولى دشوارى ها و نابسامانى هاى اخلاقى ، روانى و اجتماعى که در اثر ناپوشیدگى پدید مى آید بسى افزون تر، سهمگین تر و تباهى آورتر از سختى پوشش بهتر است . آن اندازه که بى حجابى براى زنان محرومیت و دشوارى پدید آورده ، حجاب ، محرومیت ایجاد نکرده است . بیمارى هاى تناسلى ، دخترربایى ، خودکشى ، مدپرستى ، تزلزل و تلاشى نظام خانواده و انحرافات جنسى ، محصول بى حجابى است یا پوشیدگى ؟
زحمت طبیعى پوشیدگى انکار نمى شود، اما نسبت به آنچه با این زحمت حفظ مى شود نباید آن را زحمت یاد کرد؛ چنان مخارجى را که براى حفظ جواهرشان صرف مى کنند، در برابر فایده اى که از آن کار به دست مى آورند، ناچیز مى شمرند.
( حجة الاسلام یوسف غلامى )
1- براى آگاهى بیشتر به کتاب راز یک فریب ، از همین نویسنده مراجعه فرمایید.
2- زیگموند فروید، روان پزشک اتریشى (1856-1939 م ).
3- ر.ک : روان شناسى ، زیگموند فروید.
4- برتراند آرتور ویلیام راسل ، فیلسوف معاصر انگلیسى (1872-1970 م .)
5- حجاب و آزادى ، ص 117 و 118.
6- گزارش کانال TFI ساعت یک بعدازظهر، 18 اوت 1984 م . (انبوه این گزارش ها را در کتاب آیین بهزیستى اسلام ، احمد اردوبادى ، ج 3 بیابید.
7- ر.ک : عوامل فساد و بدحجابى و... احمد رزاقى .
8- سیماى تمدن غرب ، مجتبى موسوى لارى ، ص 98 - 105.
9- در این باره ، به کتاب : جلوه نمایى زنان و نگاه مردان . از همین نویسنده مراجعه فرمایید. در این کتاب ، عوامل و انگیزه هاى بى توجهى زنان و دختران به حجاب ، از نظر روان شناختى و جامعه شناختى مورد بررسى قرار گرفته است .
10- مستدرک الوسایل ، کتاب النکاح ، باب 117، ج 15.
11- با استفاده از فرموده رسول خدا صلى اللّه علیه و آله . (وسایل الشیعه ، ج 14، ص 10.)
12- سوره نور، آیه 31. 283- ر.ک : لغت نامه دهخدا.
نظرات کاربران ()
سایت جدیدمشرط مدیریت بر دیگرانعملیات روانی در فاطمیهجزئیاتی از پشت پرده راه اندازی یک تلویزیون اپوزیسیونهجدهم فروردین سالروز شهادت رحمان شرفخانییک هموطن مسیحی در مناطق عملیاتی مسلمان شدراهکار رهبرانقلاب برای مساله حجابجهاد اقتصادی از دیدگاه مقام معظم رهبری از سال 1370بازی تب (تحلیل و بررسی بازیهای رایانه ای و ویدئویی)نشانه نفاق (برگرفته از بیانات مقام معظم رهبری)اتاق اسرارآمیزعید نوروز در میان مسلمانان، روز رجوع به خود و تقرب به خداستپنجاه توصیه از پیامبر اعظم(ص) - بخش دومپنجاه توصیه از پیامبر اعظم(ص)آموزش قرآن در امامزادگان؛ گام سازمان اوقاف در تربیت قرآنی کودکان[همه عناوین(184)][عناوین آرشیوشده]
این وب سایت از نگاه شخصی بوده وهیچ ارتباطی به جایگاه حقوقی بنده ندارد