راه هاى برخوردو مقابله با بدحجابی
عوامل بدحجابی در جامعه چیست؟
عوامل بد حجابى در جامعه به دو دسته تقسیم مى شود:
الف) عوامل درونى:
منظور از عوامل درونى، مجموعه مولفه هایى است که به وجود آوردن این پدیده دخالت داشته و ناشى از عملکرد افراد یک جامعه وسیستم سیاسى، اجتماعى و فرهنگى حاکم بر آن است. مهم ترین آنها عبارت است از:
1. از نظر انسان شناختى و روان شناختى انسان موجودى است که داراى قدرت اختیار مى باشد، یعنى، هم توانایى انتخاب راه درست و طى کردن مراتب کمال انسانى را دارد و هم توانایى پیروى از امیال و هواهاى نفسانى و طى کردن مدارج انحطاط و سقوط را. قرآن مى فرماید: ((انا هدیناه السبیل اما شاکرا و اما کفورا))،(1).
بر این اساس در جامعه اى مانند جامعه اسلامى ما- که بسیارى از احکام، ارزش ها و معارف اسلامى براى اداره جامعه تبیین شده و جاى هیچ گونه عذر و بهانه اى نیست- بعضى از احکام الهى (مانند حجاب) از سوى برخى افراد نادیده گرفته مى شود، به این اصل و عنصر روان شناختى باز مى گردد. به عبارت دیگر یکى از مهم ترین عوامل بدحجابى در جامعه، پیروى از هواهاى نفسانى است که خود ناشى از ضعف ایمان و تقوا، تزلزل شخصیت است و مى باشد و در مظاهرى ازقبیل تجمل گرایى، خودنمایى در مقابل بیگانگان و نمود پیدا مى کند. یکى از راه هاى اصلاح جامعه از این معضل، مقابله با عوامل روان شناختى آن وتقویت ایمان و تقواى افراد جامعه و تقویت انگیزه، عزم و اراده آنان دراجراى احکام الهى و موازین و مقررات اسلامى در سطح جامعه مى باشد. قرآن کریم مى فرماید: ((ان الله لا یغیر ما بقوم حتى یغیروا ما بانفسهم خداوند سرنوشت هیچ قومى را تغییر نمى دهد، مگر آن که آنان آنچه را درخودشان است تغییر دهند))،(2).
2. ریشه هاى تاریخى این مساله که به اقدامات رژیم پهلوى براى گسترش فرهنگ غربى به ویژه در بعدبرهنگى، بى بند و بارى و کشف حجاب بر مى گردد، که توانست بخشى ازجامعه ما را دچار این انحراف کند و بى حجابى را در خانواده ها به صورت یک هنجار و ارزش درآورد. روند گسترش این معضل، هر چند با وقوعانقلاب اسلامى و فضاى ناشى از دوران دفاع مقدس، تا حد زیادى کنترل شد ولى به دلایل متعددى، رگه ها و ریشه هاى خود را همچنان حفظ نمود وبعد از تغییر محیط ارزشى جامعه و فاصله گرفتن از فضاى معنوى حاصل ازانقلاب و دفاع مقدس، دوباره مجال ظهور و بروز پیدا کرد.
3. کوتاهى وبى توجهى برخى از مسوولان فرهنگى کشور در تثبیت ارزش ها و احکام اسلامى و تعمیق بخشیدن به آن، از وسایل دیگر گسترش بدحجابى است. گفتنى است که به علت وجود مشکلات ناشى از تثبیت انقلاب اسلامى، جنگ تحمیلى، فشارهاى خارجى محاصره هاى گوناگون اقتصادى، سیاسى و باعث شد که بیشترین وقت و انرژى مسوولان و دستگاه هاى دولتى به این امور صرف شود و توجه چندانى به مسایل فرهنگى جامعه و اجراى راه کارها و برنامه هایى در جهت تثبیت و تعمیق ارزش ها و احکام اسلامى مبذول نگردد.
4. بعضى از اقدامات انجام گرفته بعد از سال 1368 (از قبیل سیاست هاى پولى و ارزى و) که به منظور تسریع در روند توسعه و رشد اقتصادى، صنعت و انجام گرفت، ناخواسته موجب تغییر ارزش هاى جامعه، به سوى هنجارهاى مادى، مدرک گرایى، تجمل پرستى و گردید.
5. عملکرد منفى و نامطلوب برخى از دستگاه هاى فرهنگى (از جمله صدا وسیما ،وزارت ارشاد وامور سینمایی و مطبوعات وابسته در سال هاى اخیر علی الخصوص در دوران دوم خرداد) و میدان دادن به افراد وعناصرى که هیچ اعتقادى به نظام اسلامى ندارند و با استفاد از تسهیلات مادى و معنوى وزارت ارشاد و فضاى باز و بدون نظارت جامعه، موجبات نشر و ترویج فرهنگ فاسد منحط دوران پهلوى و ارزشهاى حاکم بر جوامع غرب را فراهم و اوضاع فرهنگى کشور را به شدت مسموم و آلوده نمودند
6. برخى از افراط و تفریط هایى که در سالهاى اولیه انقلاب و بعد از آن در مبارزه با بى حجابى و بد حجابى شد از قبیل استفاده روشهاى خشونت آمیز و فیزیکى و باعث بوجود آمدن تنفر وانزجار و بدبینى به این حکم الهى گردید وهمچنین لوث کردن برخورد قانونی که با سیاسی بازی دولتمردان روبرو شد ویک روز گشت های ارشاد نیروی انتظامی با سو صدا های ویژه در جامعه حضور پیدا کردند ویکدفعه حرکت های قانونی در جامعه جمع شد وعرصه برای طراحان بی حجابی در جامعه باز شد
7. اجرا نشدن فریضه مهم امر به معروف و نهى از منکر یا نظارت
ملى به صورت فراگیر و گسترده و نظام مند ازطرف احاد جامعه، که در روایات متعدد ضامن حفظ و سلامت جامعه ازفساد، نا امنى و شمرده شده است.
ب) عوامل بیرونى:
مهمترین عامل بیرونى ،تهاجم فرهنگى گسترده و همه جانبه غرب به ارزش هاى اسلامى وملى ما، براى بى هویت نمودن نسل جوان، تضعیف باورهاى عقیدتى درمردم و در نهایت شکست نظام اسلامى در ایران با استفاده از پیشرفته ترین وسایل تکنولوژى- اعم از ماهواره،اینترنت و نرم افزار و سخت افزار،وعناصر وابسته داخل در عرصه هاى سیاسی ،فرهنگى و اقتصادى است.
مجموعه عوامل فوق سبب گردیده که متاسفانه علیرغم گذشت بیش ازسه دهه از انقلاب اسلامى، معضل بدحجابى در جامعه اسلامى روز بروز به فاجعه برسد
اما به نظر می رسد در مورد راه هاى برخوردو مقابله با این پدیده زشت دو راهکار قابل پیش بینى مى باشد:
1. راهکارهاى فیزیکى و برخورد از موضع قدرت باحرمت شکنان وکسانی که با پوشش های غیر عادی حجاب را به تمسخرمیگیرند . البته این برخوردباید طبق قانون وبدون واهمه وبدون سیاسی بازی دولتمردان اجرا شودو همچنین اقدام دقیق وقانونی در تمام ادارات ونهادهای دولتی جهت برخورد حساب شده وقانونی وبصورت جدی با این معظل جامعه .
2. کار بنیادى فرهنگى. مسلما برخوردبا این پدیده به صورت فیزیکى و از طریق دستگاههاى دولتى، بسیار دشوارو البته لازم است. اما کافی نیست زیرا اگر ما در مسئله پوشش اسلامى صرفا بخواهیم از طریق زور وارد شویم، استدلال و منطق نداشته باشیم و نتوانیم حقانیت و لزوم پوشش اسلامى، آثار مثبت و فواید و برکات اجراى این فریضه الهى در ابعاد مختلف زندگى شخصى و اجتماعى افراد و فلسفه حجاب و را با کار فرهنگى مستمر عمیق و ریشه اى با استفاده ازدستگاههاى فرهنگى و رسانه هاى جمعى و مطبوعات و به زیباترین وبهترین صورت، ارایه دلیل و برهان، ثابت کنیم، متاسفانه باید منتظر رواج و گسترش بدحجابى و رواج ارزشهاى غربى به صورت گسترده در جامعه اسلامیمان باشیم. عامل مهم دیگرى که مى تواند ما را در مقابله با این معضل اجتماعى یارى نماید اهتمام جدى جامعه به انجام فریضه امر به معروف ونهى از منکر است. بدیهى است اگر جامعه در این زمینه به صورت جدى وارد عمل شود و این فریضه الهى را منطبق با شرایط و مراتبى که در شرع مقدس معین گردیده، عملى سازد دستگاههاى فرهنگى نیز بهتر مى توانند درحل این معضل اجتماعى اقدام نمایند.
نظرات کاربران ()
سایت جدیدمشرط مدیریت بر دیگرانعملیات روانی در فاطمیهجزئیاتی از پشت پرده راه اندازی یک تلویزیون اپوزیسیونهجدهم فروردین سالروز شهادت رحمان شرفخانییک هموطن مسیحی در مناطق عملیاتی مسلمان شدراهکار رهبرانقلاب برای مساله حجابجهاد اقتصادی از دیدگاه مقام معظم رهبری از سال 1370بازی تب (تحلیل و بررسی بازیهای رایانه ای و ویدئویی)نشانه نفاق (برگرفته از بیانات مقام معظم رهبری)اتاق اسرارآمیزعید نوروز در میان مسلمانان، روز رجوع به خود و تقرب به خداستپنجاه توصیه از پیامبر اعظم(ص) - بخش دومپنجاه توصیه از پیامبر اعظم(ص)آموزش قرآن در امامزادگان؛ گام سازمان اوقاف در تربیت قرآنی کودکان[همه عناوین(184)][عناوین آرشیوشده]
این وب سایت از نگاه شخصی بوده وهیچ ارتباطی به جایگاه حقوقی بنده ندارد